top of page

La morra és un joc que es juga en parella. Situats l’un davant de l’altre, cara a cara, els dos contrincants treuen una mà de darrere l’esquena de manera simultània, al mateix temps que criden amb decisió una xifra: la que creuen que sumaran els dits que cada un dels rivals ha ensenyat aixecats. Qui l’encerte, guanya. Així de simple, així de competitiu.

Segons sembla, l’origen d’aquest joc es troba a l’antic Egipte. El mar Mediterrani i la civilització romana van fer la resta per escampar-lo arreu d’Europa. En algunes poblacions, la tradició va arrelar amb tanta força que ha arribat amb una gran salut fins a l’època contemporània.

 

És el cas de la Ràpita, al Montsià, on jugar a morra és més que una afició estesa. Anys enrere els rapitencs anaven a jugar cada cap de setmana a l’anomenat bar Montsianell. Però diversos factors van fer que l’establiment tanqués portes i des d’aleshores la morra havia quedat pràcticament relegada al campionat organitzat per festes majors. Fins que el 2007, amb una massa crítica de jugadors ja consolidada, va néixer l’associació sociocultural Morràpita.

 

L'Associació cultural de la Ràpita "Morràpita" té la missió de promoure el joc tradicional de la morra i el cant improvisat de les rondalles del delta de l'Ebre. Malgrat que es realitzaven campionats regulars des del 1982, no fou fins el 2005 que aquest joc començà a consolidar la seva promoció gràcies a les activitats impulsades per aquesta entitat, com l’organització de torneigs locals, comarcals i internacionals, la realització de tallers, l’intercanvi amb associacions d’altres regions europees i la integració del joc en les festes locals.

 

Morràpita és membre fundador de la Federació Catalana de Joc Tradicional (FCJT) i forma part del l'inventari del patrimoni cultural Inmaterial de les Terres de l'Ebre (IPCITE).

Els fins de l’associació Morràpita són:

 

1. Promoció de les tradicions recreatives i recreacions de caràcter popular.

2. Estudi i recerca sobre el joc tradicional i/o popular.

3. Promoció, divulgació i realització d’activitats per al foment de la cultura popular i tradicional.

4. Promoció, divulgació i realització d’activitats relacionades amb l’esport i el deport popular i tradicional.

Per a aconseguir les seves finalitats, l’associació realitza les activitats següents:

1. Organització d’activitats recreatives relacionades amb jocs tradicionals i/o populars en l’àmbit de Catalunya.

2. Investigació, catalogació, publicació i difusió dels resultats de les nostres recerques i dels recursos generats pels nostres membres mitjançant publicacions escrites, blocs o pàgines web.

3. Realització d’actes promocionals per difondre el nostre patrimoni lúdic (cursos, exhibicions, congressos, conferències, xerrades, etc...).

4. Organització d’esdeveniments lúdics i esportius.

5. Creació, disseny, producció i distribució de materials lúdics i esportius.

6. Organització d’activitats formatives de tot tipus: cursos, escoles d’estiu, monogràfics i qualsevol activitat assimilable.

7. Venda de productes i serveis relacionats amb el joc i les joguines.

* En queda exclòs tot ànim de lucre.

bottom of page