top of page




El Murramundo o Campionat del món de morra és una trobada anual on es competeix per ser la millor parella de jugadors de morra de les nacions representats.
Cada any va variant d’ubicació. Va néixer a Sardenya i és on es van celebrar les primeres edicions (del 2003 al 2013); després, les seus serien l’Aragó, Niça, Catalunya, Còrsega i, aquest 2022, l'última edició que s'ha celebrat a Savoia.
És una competició però també una festa de nous paisatges, gustos, música folklòrica i de colors. Una trobada d’amistat i fraternitat entre els rivals que alhora són germans de joc.
Durant tots aquests anys, han estat trobant-se com a amics i apassionats que comparteixen amb joia i orgull: una tradició comuna, una manera d’entendre la vida i una cultura compartida com és la morra.
Cada any, jugadors de morra d'arreu del mediterrani lluiten i es deixen la veu per la seva delegació, per la seva terra; sempre dignament i intentant fer-ho millor cada cop que hi participen.
Cada delegació envia la major representació possible: gent gran i també joves que venen com a noves promeses de futur i que són el llegat que continuarà aquest joc tradicional que cada vegada disposa de més bona salut.
La pandèmia va fer que durant dos anys el murramundo no es celebrés però aquest any una vuitantena de parelles van assistir amb el propòsit d’endur-se el títol cap a casa.
Bessans, a la Savoia, va ser la capital mundial de la morra del 24 al 27 de juny. Allí es van trobar els representants de Friül, Sardenya, Eslovènia, Ístria, Vall d’Aosta, Niça, Aragó, País Valencià i la delegació catalana amb un total de 6 parelles representant a Barcelona, l’Ametlla de Mar i La Ràpita.
Després de les inscripcions, es va realitzar el sorteig dels 8 grups de 9 equips per grup on hi havia una nodrida representació local. Els crits van començar a ressonar entre les valls alpines i les mans i els dits s’acompassaven al ritme de les partides. En acabar la primera ronda, les quatre primeres seguirien a 32ens de final; els cinquens i sisens jugarien una final de consolació.
Catalunya va col•locar quatre parelles a la segona ronda i tres d’elles van passar a quarts de final on dos van caure de manera més que digna. L’altra parella es va classificar per les semifinals de l’endemà.
S’acabava el dia i la jornada de competició: sopar, festa i comentaris de com havia viscut la gent aquest primer dia.
Diumenge, les semifinals. Els rapitencs Edgar Gasparin i Àngel Fibla, defensors del títol, tenien un duel complicat amb una de les dues parelles de la Vall d’Aosta, que van passar a la darrera ronda. Donant-ho tot com sempre, van caure derrotats en una partida amb moltíssim públic i molts nervis.
En la lluita pel tercer i quart lloc, els catalans van acabar guanyant a l’altra parella de la Vall d’Aosta.
La nostra morra va quedar molt ben representada col·locant a tres parelles entre les vuit millors del món i assolint el tercer lloc a la final.
L’any vinent el cor mundial de la morra bategarà, un altre cop, a Orthullè (Sardenya) on retorna després de 7 anys i cinc edicions per a la commemoració del quarantè aniversari de l'Associació Cultural "Sòciu po su Giocu de sa murra - Roberto Mulas".
Us convidem a compartir aquesta passió a la dinovena edició del morramundo.

Recull de premsa

Àmplia participació al Campionat del món de morra

El Morramundo, celebrat als Alps francesos, va comptar amb una àmplia representació catalana

bottom of page